1) 1982–1985: Windows 1.0
Microsoft Windows'un ilk sürümü, 1985'te yapılan 1.0 sürümüdür, kullanıcılar tarafından işlevsel bulunmamış ve fazla satmamıştır. Arayüz Yöneticisi olarak adlandırılan sistemi oldukça özgündü, ama Rowland Hanson(Microsoft'ta pazarlama başında), şirketi, kullanıcıların Windows adından daha fazla şey beklediğine ikna etti. Windows 1.0, bir işletim sistemi olarak değil, genişletilmiş ve oyuncaklı bir MS-DOS sürümü gibi görülüyordu.
Windows 1.0 ile birlikte ilk kez Notepad, Paint, Writer gibi temel Windows yazılımları ortaya çıkmıştır.
2) Windows 2.0
9 Aralık 1987'de Microsoft, masaüstü simgeleri ve genişletilmiş belleği olan Windows 2.0'ı yayımladı. Geliştirilmiş grafik desteğiyle pencereler üst üste gelebiliyordu, ekran düzeni kontrol edilebiliyor ve çalışmayı hızlandıran klavye kısayolları kullanılabiliyordu. Bazı yazılım geliştiricileri, bu sürüm için ilk Windows tabanlı programlarını geliştirdi.
İlk kez Ofis ailesinin Word ve Excel üyeleri, Windows 2.0 ile birlikte duyurulmuş, ancak Mac OS X benzerliği nedeniyle Microsoft ve HP, Apple tarafından açılan davalar ile boğuşmuştur.
3) Windows 3.0
22 Mayıs 1990 tarihinde, Microsoft tarafından Windows 3.0'ın ve hemen ardından, 1992 yılında, Windows 3.1'in tanıtımı yapıldı. İlk iki yıl bu iki sürüm toplam 10 milyon kopya satarak o güne kadar en çok kullanılan Windows işletim sistemi oldular.
İlk kez oyunların geldiği Windows 3.0, Solitaire ve Minesweeper gibi oyunların çıktığı işletim sistemi olmuştur.
Windows işletim sistemleri arasında ilk kez büyük başarı yakalayan sürüm olan Windows 3.0, kullanıcı arayüzünde önemli iyileştirmelerle gelmişti.
4) Windows 95
Bu devir faks/modemler, e-posta, yeni çevrimiçi dünya ve baş döndürücü multimedya oyunlarıyla eğitim amaçlı yazılımlar devriydi. Windows 95'in yerleşik İnternet desteği, çevirmeli ağı, donanımı ve yazılımı yüklemeyi kolaylaştıran yeni Tak ve Kullan özellikleri vardı. 32 bit işletim sistemi, gelişmiş multimedya özellikleri, mobil bilgisayarlar için daha güçlü özellikler ve entegre ağ da sunuyordu.
Başlat menüsü ve Internet Explorer'ın çıkış yaptığı işletim sistemi olan Windows 95 ile aynı zamanda görev çubuğu da kullanıma sunulmuştur.
5) Windows 98
Windows 98 ile bilgisayarınızda ve İnternet'te aradığınız bilgiyi daha rahat bulabiliyordunuz. Daha çabuk açılıp kapanan programlar, DVD disklerin ve evrensel seri yol (USB) aygıtlarının okunması için destek, bu işletim sistemi için geliştirilen özelliklerden yalnızca birkaçıydı.
Outlook yazılımının da çıkış noktası olan Windows 98, Microsoft WebTV yazılımı ile TV izleme olanağı sunmuştur.
6) Windows XP
Microsoft tarafından kişisel bilgisayarların yanı sıra sunucular için de geliştirilen Windows XP, Microsoft'un en iyi işletim sistemlerinden biri olarak gösterilebilir.
Evde kullanım için tasarlanan Windows XP, Ağ Kurulum Sihirbazı, Windows Media Player, Windows Movie Maker gibi yenilikler ve geliştirilmiş dijital fotoğraf özellikleri sağladı.
Windows XP Professional'da, uzak masaüstü desteği, şifreleme dosya sistemi, sistem geri yükleme ve ağ özellikleri gibi iş ve ev bilgisayarları için gelişmiş özellikler vardı. Kablosuz 802.1x ağ desteği, Windows Messenger ve Uzaktan Yardım, mobil kullanıcılar için geliştirilen özelliklerden yalnızca birkaçıydı.
7) Windows Vista
2006 yılında, o güne kadarki en güçlü güvenlik sistemiyle piyasaya sürüldü. Kullanıcı Hesabı Denetimi, zararlı olabilecek yazılımların bilgisayarınızda değişiklik yapmasını engelliyordu. Dizüstü bilgisayar satışları ve güvenlik ihtiyaçları artarken Windows Vista Ultimate'ta BitLocker Sürücü Şifrelemesi bilgisayarınız için daha iyi veri koruması sağlıyordu.
Windows kenar çubuğunun da ilk kez geldiği Windows Vista, XP'de çok stabil çalışan pek çok seyi bozması ile ilk kez duyurulduğunda hiç sevilmemiş, Service Pack 1 ve 2 güncellemeleri ile yaşanan sorunlar düzelmesine karşın, kullanıcılar Vista'yı tercih etmemiştir.
8) Windows 7
Esasında yedinci temel Windows sürümü olması nedeniyle Windows 7 ismini alan işletim sistemi, geliştirilen görev çubuğu ve arayüz özellikleri ile ön plana çıkmıştır.
9) Windows 8
Windows 8, yonga kümesinden tutun kullanıcı deneyimine kadar baştan yaratılan bir işletim sistemi ve hem dokunarak hem de fare ve klavyeyle sorunsuzca kullanılabilen yepyeni bir arabirime sahip. Hem eğlence için bir tablet hem de işleri halletmek için tam özellikli bir bilgisayar işlevi görüyor. Windows 8 ayrıca yeni bir görev çubuğu ve pürüzsüz dosya yönetimi ile tanıdık Windows masaüstüne yönelik geliştirmeler içeriyor.
Windows 7 sonrasında Metro arayüzü ile dikkat çekmeye çalışan Windows 8, uygulama mağazası ile yeni bir yapıya kapılarını açmaya çalışsa da, kullanıcıların beğenisini kazanamamış.
Hatta başlat menüsünün gitmesi, kullanıcıların Windows 8'i özellikle tercih etmemesine neden olmuştur.
10) Windows 8.1
Windows 8'de yaşanan sorunların giderildiği ve Windows 7 kadar işlevli olmasa da bir başlat menüsünün getirildiği Windows 8.1, Windows 8 ile kıyaslandığında çok daha fazla beğenilmiş, ancak yine de Windows 7 kadar başarılı olamamıştır.
Windows 8.1 sürümünde Windows cihazlarının kurumsal kaynaklara daha kolay erişmesine olanak sağlayan Çalışma Alanına Katılım ve Çalışma Klasörleri gibi yeni ve gelişmiş özellikler de bulunmaktadır.
11) Windows 10
2015 yılı başlarında geliyor, ancak tek seferde gelmiyor. Microsoft, Windows Insider Programı aracılığıyla işletim sisteminin ilk sürümlerini meraklılarının kullanımına sunarak, müşterileri Windows 10'un gelişimine ve geleceğine katkıda bulunmaya davet ediyor. Dünya genelindeki cihazlar arasında oldukça iyi bir bağlantı var ve benzersiz hızlarda içerik paylaşımı yapılabiliyor. Windows 10 da bu işbirliğini sorunsuz ve harika bir hale getiriyor.
En son Windows sürümü olan Windows 10, başlat menüsünün geri gelip metro arayüzü ile birleşmesi, Cortana, Microsoft Edge gibi pek çok yenilikle gelmiş ve yapılan araştırmalarda kullanıcılardan tam puan almıştır.